NEWS 30 Gusht 2023, 09:48

Sytë nga qielli sonte në mbrëmje! Shfaqet “Superhëna blu” e cila nuk do të shihet më deri në vitin 2037

Sytë nga qielli sonte në mbrëmje! Shfaqet “Superhëna

Superhëna e dytë e muajit, e cila gjithashtu ndodh të jetë hëna e plotë më e afërt dhe më e ndritshme e vitit 2023, do të shfaqet mbrëmjen e sotme! Hëna do të jetë më afër se zakonisht, vetëm 222,043 milje larg, natën e 30 gushtit, duke e bërë atë të duket më e zakonshme dhe më e madhe.

Për shkak se është hëna e dytë është në përfundim, ajo quhet “superhëna blu”. Hera e fundit që dy superhëna të plota të zbukuruara qiellin në themel të kohës, ishte në vitin 2018.

Kur do të shfaqet “superhëna blu”?

Sipas NASA-s, hëna e plotë do të jetë natën e së mërkurës, 30 gusht 2023, duke u shfaqur përballë Diellit në orën 21:36.

Cfarë është një hënë blu?

Përkundër asaj që mund të sugjerojë emri, një hënë blu nuk ka të bëjë fare me ngjyrën e hënës, kështu që hëna nuk do të duket blu në mbrëmjen e së mërkurës. Megjithatë, disa herë shpërthen e vullkaneve e kanë bërë hënën të dukej blu. Sipas NASA-s, përkufizohen më shumë se një hënë blu dhe ka revistë Sky & Telescope në vitin 1946 dhe ky emër ka dy ditë që të ketë plot një muaj.

Cfarë është një superhënë?

Orbita e hënës rreth tokës është një elips, jo një rreth i tregon. Një hënë e një superhënë kur ajo vjen brenda 90% të perigjeut, pika e saj më afër me Tokën. Sipas NASA-s, superhënat më të afërta rreth 17 për qind më të mëdha dhe 30 për qind më të mëdhatë janë të mëdha dhe më të zbehta të vitit. Kjo 17% nuk ​​është në fakt që është bërë për një ditë më parë, por NASA thotë se superhënat janë më të vërteta se janë të tjera të plota. Duka i gjerësisht për pamjen e plota më të afërta, “superhëna” nuk është një term zyrtar astronomik. Në fakt, ajo u krijua nga një astrolog në vitin 1979.