NEWS 14 Nëntor 2022, 15:35

Britania dhe Franca nënshkruajnë marrëveshjen për të ndaluar emigracionin e paligjshëm!

Britania dhe Franca nënshkruajnë marrëveshjen për të


Britania dhe Franca nënshkruan ditën e sotme një marrëveshje me vlerë 72.2 milionë euro për të ndalur emigracionin e paligjshëm në kanalin e La Manshit. Deri më tani në 2022, më shumë se 40,000 njerëz kanë kaluar me varka të vogla në këtë vend, nga 28,526 vitin e kaluar, duke ushtruar presion mbi kryeministrin e ri britanik Rishi Sunak dhe ministren e brendshme Suella Braverman për të bërë më shumë për të frenuar ardhjet.

“Është në interesin e qeverisë së Mbretërisë së Bashkuar dhe asaj franceze që të punojnë së bashku për të zgjidhur këtë problem kompleks,” tha Braverman në një deklaratë, pas takimit me ministrin e brendshëm francez Gerald Darmanin në Paris, i cili u shpreh gjatë nënshkrimit të marrëveshjes/

“Nuk ka rregullime të shpejta, por kjo marrëveshje e re do të thotë se ne mund të rrisim ndjeshëm numrin e oficierëve francezë që patrullojnë plazhet në Francën veriore dhe të sigurojmë që oficerët e Mbretërisë së Bashkuar dhe francezëve të punojnë së bashku për të ndaluar kalimin e paligjshëm të emigrantëve”

Qeveria britanike tha se marrëveshja shumëvjeçare do të shihte një rritje prej 40% në numrin e oficerëve të financuar nga Mbretëria e Bashkuar që patrullojnë plazhet franceze në pesë muajt e ardhshëm. Oficerët britanikë do të vendosen gjithashtu në dhomat e kontrollit të udhëhequra nga francezët dhe për herë të parë në terren me homologët e tyre për të përmirësuar koordinimin dhe shkëmbimin e informacionit.

Marrëveshja do të forcojë sigurinë në porte duke financuar investime në teknologjinë e mbikëqyrjes, dronët, ekipet e qenve zbulues, dhe helikopterët për të ndihmuar në zbulimin dhe parandalimin e kalimeve të paligjshme në kanalin e La Manshit.

Britania ka bërë me dije se më shumë se 30,000 përpjekje për kalim të paligjshëm nga Franca janë parandaluar që nga fillimi i vitit. Shqiptarët përbënin 42% të njerëzve që kanë udhëtuar me gomone midis majit dhe shtatorit të këtij viti, sipas shifrave të qeverisë britanike. Pak më shumë se 11,000 shqiptarë mbërritën në këta pesë muaj, krahasuar me 815 në vitin 2020. 

/News31