LIFESTYLE 2 Dhjetor 2022, 18:04

Cili është shteti ku tradhëtia do të dënohet me burg?

Cili është shteti ku tradhëtia do të dënohet me burg?

Jo nuk është Shqipëria, rrini të qetë...Bëhet fjalë për Indonezinë, Parlamenti i së cilës pritet të votojë e miratojë një kod të ri penal që parashikon një dënim për seksin jashtë martese. Sipas mediave atje, në fakt paketa e ligjeve që përmbajnë edhe këtë dënim, duhet të ishte martuar në 2019-ën, por njerëzit protestuan ndaj tij, teksa mijëra vetë u shprehën kundër këtij kodi që shkelte jo pak liri civile. 

Dhe paketa e ligjeve pësoi disa ndryshime, megjithatë ende përmban dispozita që parashikojnë zëvendësimin e dëmimit me vdekje me burgim të përjetshëm, nëse ka 10 vite sjellje të mirë, po ashtu aborti është kriminalizuar (përjashtim bëjnë viktimat e përdhunimit) dhe sigurisht edhe "magjia e zezë" dënohet me burg. 

Jo vetëm që dënohet seksi jashtë martese, por edhe bashkëjetesa para martesës është e ndaluar, ndërkohë sa i takon dënimit për tradhëtinë, në rastet kur raportohet nga një njeri i afërt me familjen, mund të përkthehet deri në 1 vit burg. 

Ligje të tilla nuk duhet të vijnë si cudi për një vend si Indonezia, ku ekziston në masë diskriminimi ndaj komunitetit LGBTQ, pakicave fetare e grave, ndërsa kodi i ri civil do të "dëmtojë" edhe më shumë demokracinë atje. Nuk e besojmë se do të ketë protesa me sloganet "Dua të jem i lirë të tradhëtoj", por gjithsesi...

/News31

Burimi: BBC